Blogg

Hur viktiga är våra förmågor när vi diskuterar leveranskvalité?

Som leveransansvarig så är jag väldigt mån om kvalitén är hög i alla våra uppdrag. Värdet av det är givetvis att våra kunder ska vara nöjda med det resultat som vår leverans har skapat, att det finns en stark och god efterlevnad av vårt arbete och att effekter har uppnåtts utifrån de behov som setts.

Att arbeta med leveranskvalitén ses mot just den upplevda effekten hos kund – vilket är naturligtvis det skarpa värdet.

Leveranskvalité kopplar jag ihop med leveransförmåga, och ställer mig då frågan; vilka faktorer ligger då bakom prestationen för att ta hänsyn till?

Agile and scrum management conceptVi har människan (konsulten/kompetensen/resursen) som behöver må bra för att prestera bra. Den här frågan kopplar givetvis ihop samarbetet med HR, i syfte att bl a satsa på gott välmående, hög kompetens, utmanande utvecklingsmål och sund arbetsmiljö.

Att få till ett bra samarbete inom organisationen med koppling till hur vi som människor lever och lär och våra förmågor, blir en allt viktigare fråga för ledningsgrupper att hantera. Av den enkla anledningen att den är viktig för människor i organisationen.

Om vi sitter kvar i alltför stela och strama organisationsstrukturer, där mycket av arbetet går i silos tänk, riskerar vi då att vår kvalité i vårt arbete försvagas pga att vi inte arbetar med våra förmågor?

På vilket sätt behöver vi förändra / förnya vårt ledarskap för att stärka våra förmågor i vår prestation med koppling till effektvärdet av upplevd leveranskvalité?

 //Jannica Wahlund

 

Annonser

Behöver vi lyfta in nutrition i vår arbetsmiljöpolicys?

Vår hälsa påverkas av vad vi äter. Det är ett välkänt faktum att hälsosamma livsstilar, där näringsriktig kost spelar en viktig roll och kan förebygga uppkomsten av allvarliga sjukdomar. Att äta näringsriktigt innebär att äta enligt de svenska näringsrekommendationerna (SNR) från Livsmedelsverket. … äta mycket frukt, grönsaker och rotsaker. välja fullkornsvarianter av bröd, gryn, flingor, pasta och ris. äta fisk ofta, gärna tre gånger i veckan. Ett välkänt faktum som vi så lätt ändå förbi ser, emellanåt.

Hur kan det komma sig att nästan hälften av de som tränar hårt äter för lite? Att det är så visar ny nordisk forskning på elitidrottare i uthållighetssporter och på hårdtränande motionärer. Omkring 60 procent lider av energibrist när man drar ner på socker och fett, vilket är både dåligt för hälsan och för träningsresultaten. Många kan vara drabbade utan att veta om det.

Något att tänka på
För en tid sedan, när jag själv ökade min träningsdos rejält i förhållande till en period som varit mer i fokus på att få balans i livet, (dvs från att tidigare haft en hög träningsnivån, gått ner i träningsnivån under period, till att rejält öka träningsnivån igen), så märkte jag av kraftfulla humörsvängningar, sömnproblem och depression. Vilket jag inte fick kläm på, varför.

Vid ett tillfälle, jag minns det mycket väl, så fångade min PT/COACH mig och sa; ”Jannica, vi måste reda ut det här!” Trotts att jag har kunskap och erfarenhet inom området (Endurancetraining), så kunde jag inte lägga ihop 1 plus 1. För vad det handlade om var min egna kost.

Behåll lugnet hela dagen genom att mätta ditt medvetna med rätt säker
Våra hjärnor har kapacitet att växa och förändras hela tiden vilket innebär att utöver de genetiska förutsättningarna som vi föds med spelar näringsrik mat en viktig roll för hjärnans hälsa. En optimalt näringsförsörjd hjärna hanterar stressfaktorer med lugn och ro istället för att låta sig överväldigad.

Första försvarslinje mot ångest, lättretlighet, hjärndimma, humörsvängningar, depression och sömnproblem är att förbättra din övergripande diet med ett brett spectrum av naturliga råvaror. Vid akut stress underlättar det att vara medveten om och ha en förståelse för de livsmedel som du kan ta till för att aktivt understödja dina försök till att återställa balansen din hjärna och kropp.

Nästan hälften äter för lite
Många undersökningar visar att elitidrottare äter för lite och lider av energiunderskott. Men det gäller även den växande gruppen med aktiva motionärer som tränar mycket för att prestera bättre. Många motionärer kan alltså vara i riskzonen, om man tränar hårt och samtidigt är restriktiv med kosten.

En förklaring kan vara att motionärer följer råd om kalorisnål kost riktade mot en bredare allmänhet som inte tränar.
Orsakerna kan givetvis vara flera, så som ex;
• Hinner inte äta
• Minskad aptit
• Ingen planering av kost i förhållande till träning och livsstil

Men en annan viktig orsak till energibristen är att många idrottare, som är extra hälsomedvetna, följer kostråd som är utformade för den allmänna befolkningen som är mycket mindre aktiv och behöver hålla igen på kalorierna för viktens skull. Det är mycket grönsaker och fibrer, och varning för fett, socker och kolhydrater.

Personligen handlade det främst om antal måltider och det inflödet av energi och näring. Den totala mängden var dålig – rent utsagt, katastrof. När vi började nysta i detta och jag bla förhörde mig bland arbetskamraterna, hur de såg på kost, näring och livsstil, så blev det tydligt. Jag behövde förbättra mitt energiintag för att lyckas och orka prestera bättre.

När jag skriver detta, sker det i tankarna kring värdet och behovet av nutritionpolicy och principer på våra arbetsplatser. Är det viktigt, bra eller ens nödvändigt? Behovet av kunskap och erfarenhet inom området på våra arbetsplatser, i förhållande till nivå av låg- eller hög presterande organisation, anser jag viktigt. Men behovet av policy och principer – mer tveksam.

Något att tänka på

//Jancan001, Jannica Wahlund

Omorganisera så att din hälsa och ditt välmående räknas

Vår vardag genom våra kalendrar är ständigt uppbokade med en massa ”måsten”. ”Måsten” som kommer från ett invant beteende vi själva har valt, eller inte valt bort, under en längre tid. ”Måsten” som står i vägen för den egna hälsan och välmående, så länge vi inte själva ser detta som viktigt och därför redan prioriterar dessa ”möten” i våra kalendrar.

hälsaDet svåra med att få till en förändring som dessutom blir bestående, är att stanna upp och skapa sig en förståelse och insikt i vad det egen valda invanda beteende resulterar i. För det är först när vi har fått insikten, som vi verkligen kan påbörja vår förändring. Att stanna upp innebär att inta synsättet ”less is more” – men hur gör man detta?

 

Det finns några givna principer när det kommer till förändring;

Skapa dig en bild av varför du vill eller behöver en förändring.

Beskriv och motivera varför det är viktigt för dig. Exempelvis; Du har lätt att få huvudvärk vid helger eller ledigheter, Du sover dåligt och är lätt irriterad. En känsla av ständig stress ligger över dig och du tänker; ”Om jag bara fick tid att komma igång med min träning”. Titta då på vad är det som gör att du inte får tid med din träning. Skriv ner allt du kommer på som kan ses som; Symptom och Orsak. Dessa bägge är viktiga för att kunna förstå och förhålla sig till värdet av den förändring du vill åstadkomma.

Försök inte att förändra allt på en gång, börja små skaligt, ta ett steg i taget 

Sätt ett mål med din vardag där du får in din träning på ett naturligt sätt. Vad är träning för dig? Hur ofta behöver du träna för att känna att du fått in din träning regelbundet i vardagen? Bestäm dig för vad som blir viktigt för dig i ditt arbete med din förändring. Låt dig inte luras av att det ”alla” andra gör, är det optimala för dig. Att anmäla sig till ett lopp för att alla andra gör det och därmed börjar träna mer, betyder inte att din huvudvärk försvinner och att du börjar sova bättre. Därför; Att sätt ett mål med din vardag där din hälsa och ditt välmående får utrymme, blir viktigt i din förändring.

 

Lägg en plan för din förändring.

Förändring tar tid, men när du väl bestämt dig är det mer än värt det. Vad behöver du för att få tid till din träning? Börja med att ringa in det som verkligen är viktigt i din vardag och släpp taget om allt det andra. Behöver du träningskläder för att komma igång – se det som din investering i dig själv. Behöver du stöd, hjälp och push; träna i grupp eller ta hjälp av en personlig tränare. Idag är detta dessutom godkänt som friskvårdsförmån via Skatteverkets regler. Kolla med din arbetsgivare vad som gäller kring er arbetsplats.

 

Avsätt tid för återhämtning, reflektion och tomgångstankar

Vi är ofta dåliga på att låta våra hjärnor få fritt spelrum. Istället låter vi dem hela tiden vara aktiva genom att ständigt vara i arbete med att sortera och problemlösa olika frågor i vardagen. Att medvetet stänga av arbetet i våra hjärnor är inte att slösa bort tid, utan att skapa tid för reflektion, eftertänksamhet och kreativitet. Undvik därför att ”arbeta ikapp” under kvällen eller helgen. Notera ev problem och frågor innan du lämnar arbetet och känn dig trygg med att frågorna kommer du snabbt och enkelt kunna plocka upp igen kommande arbetsdag, när du låtit din hjärna vila och återhämta sig.

 

När vi tänker ”hur svårt kan det vara” att få in mer tid och luft i kalendern för att få till en förändring i vår vardag, så pekar vi ofta bara rakt ut mot en tom ursäkt. Vi vill med detta omedvetet lägga ursäkten hos någon annan eller i något annat, för att slippa ta ansvar. Så börja med att ställa frågan till dig själv; ”Vem är det som bär och tar ansvar över mitt liv?”

Och när vi börjar titta där vi är och hur vårt beteende styr vårt vardagspussel, så kan vi enklare börja ta små steg i förändring som blir hållbar. Resultatet blir som en lysande personlig omorganisation.

Slutligen – glöm inte att fira! Förändring gör ont eftersom vi behöver ta oss ur våra invanda vanor och därmed bekvämlighetszon, och när vi gör det blir det jobbigt. Därför är det viktigt att få känna av glädje och framgång i vår personliga omorganisation. Du väljer själv hur du vil fira – men glöm inte bort det!

//JanCan001, Jannica Wahlund

Urholkar tekniken vår motionsglädje?

Fysisk aktivitet handlar i grund och botten om att försätta våra kroppar i rörelse. Det är väldigt enkelt att förstå, när vi tittar på ett antal barn som springer och leker på skolgård eller lekplats. Den glädje som infinner sig och energi som sprider sig inom hela gruppen och till varje individ, är dessutom oerhört smittsam – på ett positivt sätt.

Mitt bland dessa barn ser vi ofta vuxna personer stillastående med ett aktivitetsarmband, träningsklocka eller smartphone, som ska ”göra livet lättare för oss att motionera”. Jag själv har valt Garmin som märke och är nu inne på min tredje variant av klocka, Fenix 5s. Älskar den till 100%, men trotts det kan jag periodvis känna en viss uttråkning i min dagliga träning. Samt en liten avund i barnens enkelhet till rörelse.

Skillnaden mellan de lekande barnen och oss stillastående ”vuxna” motionärer är att de inte räknar kalorier eller mäter hur långt, snabbt eller högt de förflyttar sig i sin lek. De vill bara ha kul, och glädje mäts inte (idag) genom pulsklockor och motionsapparater. Glädje i den här meningen, handlar mer om att befinna sig i ett ”rus”, ”flow” eller flöde. En känsla som jag så enkelt kan känna igen mig i, när jag befinner mig mitt i det, och samtidigt saknar så starkt när den inte finns där. Så vad är det då som gör den stora skillnaden?

Dagens teknik är på så många sätt fantastisk, fast jag vill tro på det som Andy Galphin (Fil. Dr. professor i kinesiologi vid Center for Sport Performance vid California State University Fulterton, medförfattare till den nya boken ”Unplugged Evolve from Technology to Upgrade Your Fitness, Performance & Consciousness”), säger; ”Informationen är användbar men vi måst vara medvetna om vad våra kroppar gör och inte lämna över informationen till en teknisk apparat. Vi har helt enkelt tagit avstånd från naturen och till den milda grad att vi knappt läger märke till omvärlden och därmed förvägrar oss de fysiska, mentala och känslomässiga fördelar som regelbundet, ofiltrerat engagemang ger. Vi har slutat lyssna på de inre instinkter som våra kroppar förser oss med och överlämnat beslutsfattandet till en ofta felvisande teknik”.

Det Andy Galphin pekar på är att vi ofta använder oss av informationen som finns i tekniken för att läsa vår framgång, istället för träningstekniken. Vi har successivt börjat tappa vår förmåga att lyssna på våra kroppar och på så sätt stör ut vår fysiologiska förmåga, som blir vilsen och skör.

Jag kan personligen göra en stark koppling till detta, då jag ofta replikar min känsla i min träning, dvs glädjen, ruset och flödet, med direkt information hämtad från senaste passet registrerad i klockan. Återigen – jag älskar min Garmin och jag har valt att inkludera den i mitt liv för att lyfta min träning med koppling till nästkommande prestation, men det innebär även att jag ibland behöver se till min träning som ett barn ser till sin lek, för att inte tappa lusten.

Att bibehålla lusten handlar om att göra det du tycker om. Skapa variation och lekfylldhet i din träning och dagliga motion kan vara ett första steg. Det spelar egentligen inte någon roll VAD du gör utan ATT du gör något. Och när vi gör det vi gillar, så är det lättare att bibehålla glädjen. När vi finner glädjen och skapar oss det rus och flöde som gör att vi hittar känslan, så hjälper det oss att även till andra hälso- och välmåendefördelar.

Så mitt tips till att finna motionsglädjen är att skippa tekniken och utmanad dig i något nytt – variation och lekfylldhet, hjälper oss långt för att nå vårt välbefinnande.

 

//Jancan001, Jannica Wahlund

 

Gör mig redo för kvarstående oktobermånad, fylld med kreativa prioriteringar

Jag tycker faktiskt att oktober är en ganska skön månad, du kanske inte håller med mig, men det händer mycket i naturen och det händer mycket på jobbet. Det går alltför fort därefter, plötsligt blir det december och jul.

Fick en fråga i förra veckan; klarar du av att hinna prioritera ditt arbete?
Intressant fråga – ja det tycker jag nog, att jag gör. Mest för att jag gör det genom att prioriterar min vila och återhämtning, för att skapa reflektion.

Återhämtning för mig är fysisk aktivitet. Få kroppen riktigt, riktigt trött. Då kan jag släppa loss kreativiteten och samtidigt reflektera. Sån kraft i den känslan att bara få tömma hjärnan. Tröttheten kan bli så tvär ibland, att jag blir ledsen och arg. Vet om att det är en brist. Brist i att finna lugnet, tålamodet och acceptans.
Känner du igen dig?

Fast det är just då jag vet att jag får ut mest av min reflektion. Jag fyller på med bra energi och börjar fokusera. Fokusera på det som jag verkligen vill och står för. På så sätt kan jag även prioritera.

Idag är vi halvvägs in i oktober- en månad det händer mycket. Just nu känner jag längtan ut i spåret, för att få huvudet tömt, kunnat reflektera och med kreativitet sätt mina prioriteringar för resterande del av oktober och med kommande vecka i fokus.

Gör mig därför redo – redo för lite blod svett och glädje. Skön söndag på er alla!

/#jancan001 Jannica Wahlund

#endurancepersonaltrainer #Olingo #hälsaochvälmående #tränarförattmåbra #takontrollen #jancanab

Fredags-fys innan fredags-mys

Efter en tuff arbetsvecka, kan längtan efter soffan vara väldigt stark. Jag tror vi alla någon gång har känt så. Själv kan jag erkänna att det är mer en regel än undantag att känslan slår in varje fredag.

Idag ville jag inte bli en ”förlorare” mot mina känslor, utan bestämde mig för en lagom runda runt i mitt vackra Tyresö.

Skönt att kunna konstatera att mitt val blev det rätta. Istället för att sjunka ner i soffan trött och orkeslös, känner jag mig fylld med energi och ser fram emot en helg fylld med aktiviteter.

Sköt om er och trevlig helg!

/JanCan001, Jannica Wahlund

Låt mig svära vid min …..

Ord tagna direkt ur Orups väl kända låta ”Vid min faders grav”. En låt med innehållet att våga gå sin egna väg och inte låta sig följa förutfattade förväntningar vi lägger på varandra, i och med givna situationer.

Varför nu detta? Redan som liten var jag ganska impulsiv och känslofylld person, som var lätt led i min omgivning. Detta gjorde att jag ofta tryckte undan mina egna drömmar och mål. Vad ville jag med livet?

Genom åren så har jag lärt mig att det finns inget så starkt som min egna självtillit. Vågar jag lita på mig själv, stå upp för det jag är, kan, vill och tycker är viktigt, så kommer även min självkänsla stärkas. När så sker finns det egentligen heller inga gränser för vad jag kan uppnå.

Igår följde jag 4 personer genom deras framfart i IronMan Kalmar. Personer som har korsat min väg en eller flera gånger, de senaste åren. Personer som inspirerar och ger motivation till att våga nå målet, som dom själva har satt upp.

Kan inte svära på att det blir någon IronMan för mig, ligger inte för mig helt enkelt. Men när jag drar på mig löparskorna och får ge mig ut i skog och mark, känna svetten rinna och musklerna ömma – då mår jag som bäst!

Det är där och då kreativiteten tar tag i mig och mina drömmar och tankar formas.

Så tacksam att finna personer som inspirerar och motiverar i min vardag. Hur gör du för att må bra och uppnå dina drömmar och mål? Vad inspirerar dig?

Ha en fortsatt bra start på hösten

//Jancan001, Jannica Wahlund

Tack

#clasbjorling

#linatriathlet

#aannikarehn

#andreamollerberg

Höstens gruppträningar

Är du redo för nya utmaningar eller vill skapa nya rutiner kring din livsstil? Funderar du på att komma igång med din träning?

Då är det högtid att anmäla dig till höstens gruppträningar som startar vecka 35.

Likt tidigare år håller jag gruppträningar i Tyresö, inom Ta Kontrollens regi. Ta Kontrollen arbetar utifrån en modell som heter RUSK (Rörlighet – Uthållighet – Styrka – Kondition).

img_20180524_210634-15481437766028910600.jpgUpplägget är 60 min träning i veckan under 10 veckor, där vi utgår från grunden med rörlighet och kondition, för att bygga på med styrka och öka vår uthållighet. Vi tränar alltid ute med våra kroppar och naturen som motstånd och hjälpmedel.

Anmälan gör du genom http://www.takontrollen.se

Vill du veta mer; hör av dig via kontaktformuläret.

Ses i Tyresö vecka 35!

/JanCan001, Jannica Wahlund

Ett år går så fort – dags att fira

För lite över ett år sedan avslutade jag min utbildning inom kondition och uthållighetsträning. Jag tog mig igenom block som anatomi, fysiologi, nutrition, längdskidor, styrketräning, simning, rörlighetsträning, cykling, triathlon, löpning, tester, idrottsskador, psykologi, ledarskap och ja en massa annat. Jag tog mig igenom och fick min certifiering. En utbildning som syftade till att kunna dra nytta av kunskap och erfarenhet från mitt tidigare idrottande, till den jag är idag.

Året som varit har inneburit så mycket glädje och stolthet. Min kunskap och erfarenhet kopplat till uthållighet och prestation, tar jag med mig in i mitt yrkesliv som leveranschef för Olingo.

Den unika potential som ses inom oss alla, som individer, är lika synlig inom olika företag och organisationer. Spänningen finns där, och det är en förmån att få jobba med utvecklingen och stärka uthålligheten inom organisationen genom människan. Det handlar om att våga lita på sig själv och processen.

När jag gör detta i kombination med att möta människor som har mål att stärka sin kondition, styrka, rörelse och uthållighet, blir även jag met välmående och starkare som människa.

Inom kort är det 100% semester för min del. Innan dess tänker jag fira för ännu ett starkt och utvecklande år. Med reflektion så måste jag ändå säga att första halvåret på 2018 har varit mycket bra. Ser fram emot resterande del.

Dags att fira ett oförglömligt år!

//JanCan001, Jannica Wahlund

Tankar, tankar och flera tankar – dags att landa?

När alla möjliga tankar susar genom huvudet är svårt att få känslan av fokusering. Men din inställning till tankebruset kan du lyckligtvis påverka och hjälpa dig. Du behöver näm¬ligen inte ta allt hjärnan hittar på, på allvar utan kan öva på att låta en tanke vara just bara en tanke.

I dag är en dag att träna på att ”landa”. Det har varit otroligt mycket energi på kontoret idag, bra diskussioner som lämnat spår i form av inspiration, vilja till att ”fortsätta”, tankar och ännu fler tankar. Skönt att det är fredag, kanske du säger, eller är det dags att tänka annorlunda?

När vi hela tiden, stund för stund, tänker ”upp” vår version av verkligheten, behöver vi lära oss att kunna ”landa” med våra tankar. Så vi lättare kan fokusera på det som gör att vi kan dra nytta av våra erfarenheter och dialoger.

Att dra nytta av fredagskvällen och tillåta mig en skön träningsrunda på 30 minuter till att landa tankarna, så att dessa kan konkretiseras på måndag, gör att jag tillåter mig ”stänga av” och återhämta mig från arbetsveckan, ger mig själv förutsättningar att vara fokuserad på måndag morgon igen och samtidigt förhoppningsvis får en skön 3de advent.

Hur gör du för att landa dina tankar och samtidigt blir bättre på att fokusera?
// JanCan001, Jannica Wahlund

#olingo #närdetärsjuktkulattjobba #återhämtning #rörelseochträning #takontrollen